czwartek, 6 czerwca 2013

Vision-antyutleniacz Antiox+



Nieprawidłowa dieta, przepracowanie, stres czy zanieczyszczone środowisko towarzyszące naszemu codziennemu życiu to koszty, które płacimy za postęp cywilizacyjny i rozwój świata, w którym żyjemy. zanieczyszczenia i zły styl życia przyczyniają się do powstawania i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Jednym z głównych czynników, które przyspieszają rozwój tych chorób są wolne rodniki zwane również utleniaczami, czyli różnego typu substancje toksyczne powstające w naszym organizmie lub spożywane z nieświeżą żywnością, wchodzące w reakcje i niszczące inne substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała.



Z punktu widzenia naukowego, wolne rodniki są to atomy, grupy atomów lub cząsteczki, posiadające na ostatnim orbitalu nieparzysty elektron. Są one chemicznym produktem ubocznym komórkowej przemiany materii, powstają w procesach energetycznych z udziałem tlenu i odznaczają się dużą reaktywnością chemiczną. Właśnie ta zdolność wchodzenia w różne reakcje chemiczne z innymi związkami jest odpowiedzialna za ich toksyczne czy niszczące działanie.


Żartobliwie wolne rodniki można określić, jako "czarne owce w rodzinie lub środowisku", które swoich kolegów, inne substancje chemiczne biorące udział w ważnych procesach życiowych sprowadzają na "złą drogę" niszcząc je lub czyniąc z nich samych wolne rodniki.

Utleniacze biorą udział w powstawaniu takich schorzeń jak miażdżyca i zawał serca, rak, udar mózgu, zaćma starcza, choroba Parkinsona czy reumatoidalne zapalenie stawów, a także w przyspieszaniu procesów starzenia się organizmu. Palenie papierosów, picie alkoholu, przyjmowanie różnych leków, infekcje, promieniowanie ultra-fioletowe, a także substancje zanieczyszczające środowisko i nieprawidłowe żywienie, a w szczególności niedostateczne spożycie antyoksydantów to kolejne czynniki stymulujące powstawanie utleniaczy.


Nazwa "przeciwutleniacze" lub zapożyczone z języka angielskiego "antyoksydanty", sugeruje, że chodzi o substancje przeciwdziałające utleniaczom (ang. oxidants).


Antyoksydantami są najczęściej witaminy i inne związki roślinne, jak np. barwniki, które możemy znaleźć w kolorowych owocach i warzywach. Niektóre związki pochodzenia zwierzęcego
 również mają działanie przeciwutleniające, a tran, wyciąg z wątroby niektórych ryb morskich ma udokumentowane działanie ochronne w chorobach o podłożu miażdżycowym. Utrzymanie równowagi pomiędzy ilością wolnych rodników, a układem antyoksydacyjnym ma duże znaczenie dla zachowania zdrowia. Antyoksydanty chronią organizm przed działaniem wolnych rodników przez wiązanie tlenu, pożywki utleniaczy i tym samym ich neutralizację. W ten sposób antyoksydanty wzmacniają mechanizmy obronne organizmu. Witaminy C i E, beta-karoten oraz mi-kroelementy selen i cynk zalicza się do antyoksydantów najlepiej chroniących nasze zdrowie.

Bardzo aktywnymi antyoksydantami są flawonoidy należące do związków polifenolowych. Ciemne i czerwone winogrona zawierają kilkadziesiąt takich związków, w tym antocjanidyny nadające barwę owocom. W 100 gramach czerwonego wina występuje około 55 miligramów taniny, 20 miligramów katechiny i 20 miligramów antocyjanidyny. We Francji, w regionach gdzie występuje duże spożycie czerwonego wina, zachorowalność na choroby miażdżycowe jest o wiele mniejsza niż gdzie indziej mimo spożywania dużych ilości tłuszczów (sery, mięsa).

Aby ochronić nasz organizm przed działaniem substancji utleniających należy spożywać więcej bogatych w antyoksydanty warzyw i owoców. Niestety w wielu przypadkach nawet poprawnie sporządzona i bogata w antyoksydanty dieta może być niewystarczająca, ze względu na metody przygotowywania posiłków - gotowanie, smażenie, co ma duży wpływ na ubytek witamin. Chcąc zachować młodość i zdrowie po-winniśmy wzbogacać naszą dietę w suplementy bogate w antyoksydanty, które zwykle w procesach przygotowywania żywności ulegają degradacji.
Patrz zestawienie:
 
Suplement Antiox+ jest doskonałą odpowiedzią na wyzwania rzucone naszemu zdrowiu przez choroby cywilizacyjne. W swoim składzie zawiera on wiele witamin i mikroelementów przeciwutleniających, w tym również wyciąg z winogron bogaty we flawonoidy.

 
Skład:wyciąg z winogron,witamina C,beta-karoten,cynk,drożdże z selenem,witamina E,proszek z liści miłorzębu japońskiego
 
Jury przyznając I miejsce suplementowi Antiox+ w kategorii antyoksydanty na Toruńskim Forum Homeopatii i Leków naturalnych podkreśliło, że preparat ten jest dla nas codziennym kieliszkiem wina zamkniętym w kapsułce.




Komponenty wchodzące w skład BAD-u ANTIOX+ uzupełniają niedobór witamin, związków mineralnych i innych biologicznie aktywnych komponentów diety żywieniowej, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Produkt ten zalecany jest w celu obniżenia ryzyka rozwoju chorób układu naczyniowo-sercowego oraz osobom, zamieszkałym na terenach skażonych ekologicznie, a także tym, którzy pracują w warunkach szkodliwych dla zdrowia.

Antiox+ jest jednym z 8 produktów wchodzących w skład linii Clasic Hit.Pozostałe suplementy to:
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz