czwartek, 23 maja 2013

Vision-dlaczego wybrać


W 2000 roku nastąpiło oficjalne otwarcie Vision w Polsce.Firma oferuje biologicznie aktywne dodatki do żywności (suplementy) produkowane według unikalnej technologii kriogenezy (zamrażanie w ciekłym azocie),pochodzące od francuskiego koncernu Arkopharma,światowego lidera w dziedzinie fitoterapii.Wszystkie produkty dystrybuowane przez Vision,zostały oficjalnie dopuszczone do obrotu w Polsce.Zostały one przebadane na Wydziale Farmacji AM w Warszawie pod względem zdolności antyoksydacyjnych i porównane z innymi,podobnymi preparatami dostępnymi na polskim rynku.
Do badania antyutleniających włciwości wybrano następujące, biologicznie aktywne, dodatki do żywności firmy Arkopharma (Francja):

Antiox, Lifepack Multiwitamina, Lifepack Antiox, Lifepack Multimineral, Lifepack Junior, Detox, Chromvital, Sveltform, Detox + Selen, Pax, Nutrimax, Millenium-żel.

Grupę kontrolną stanowiły następujące preparaty biologicznie aktywne: Rose-ox (Herbalife), Nutrilite Daily (Nutrilite A Division of Amway Corp., USA), Citrosept (Cintmanti International AS, Norwegia), Centrum Silver (Wyeth-Ayerst, Canada), Bilobil (KRKA, d.d., Slovenia), Vilcacora (Andean Medicine Centre, London, Wielka Brytania).

Dodatkowo w celu porównawczym do badanych materiałów dołączono preparaty powszechnie dostępne i uważane za bardzo silne antyoxydanty: zielona herbata, zmielone i wysuszone nasiona winogron oraz tabletki French Paradox.
Zdolność wymiatania wolnych rodników , uzyskana przez zbadane materiały firmy Arkopharma przedstawiono na zdjęciu. Najlepszą skuteczność antyoksydacyjną, bliską 100%, posiada preparat o nazwie Lifepack Multiwitamina.
Bardzo silne włciwości przeciwutleniające preparatów firmy Arkopharma uwidaczniają się, gdy porówna się je z preparatami innych firm dostępnymi na rynku polskim. Porównanie to przedstawiono na kolejnym zdjęciu.

 
Wyniki uzyskane dla preparatów firmy Arkopharma przedstawione są kolorem niebieskim, natomiast dla preparatów innych firm kolorem czerwonym. Dodatkowo dla celów porównawczych na wykresie umieszczono zdolności wymiatania wolnych rodników uzyskane przez herbatę zieloną, nasiona winogron oraz tabletki French Paradox. Jak widać z tego porównania, preparaty firmy Arkopharma nie mają ród innych preparatów odpowiednika o podobnych włciwościach antyutleniających.
 
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, tlen był uważany wyłącznie za pierwiastek niezbędny do życia. Nikt nie przypuszczał, że w stężeniu większym niż występuje w warunkach naturalnych, niektóre jego formy mogą być czynnikiem niszczącym życie. Odkrycie toksyczności tlenu było związane z wykryciem w zdrowych organizmach wolnych rodników tlenowych (WRT). Powodują one uszkodzenia komórek i są szczególnie niebezpieczne dla jądra komórkowego i mitochondriów. Jest wiele prac udowadniających, że rak, arterioskleroza, choroba Alzheimera czy Parkinsona są związane z maleją odpornością na działanie rodników w komórkach. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) eliminują wolne rodniki. Bardzo ważne jest więc stosowanie diety bogatej w antyutleniacze takie jak witamina C i E, karoteny, a również związki typu polifenoli [1,2,3]. Związki polifenolowe takie jak: flawonoidy, antocyjany czy taniny wykazują włciwości antyutleniające, neutralizują powstające w tkankach wolne rodniki. Surowce lecznicze zawierające polifenole są często głównym składnikiem wielu mieszanek ziołowych, herbat ziołowych oraz preparatów leczniczych naturalnego pochodzenia, które spełniają rolę aktywnych biologicznie dodatków do żywności.
 
LITERATURA
 
1. Jovanovic S.V., Steenken S., Tosic M., Mlarjanovic B. and Simic M. G. “Flavonoids as antioxidant”, J.Am. Chem. Soc. ,116 (1994) 4846 - 4851
2. Van Acker S.A.B.E., van den Bertg d.J., Tromp M.N.J.L., Griffioen D.H., van Bennekom W.P., van der Vijgh W.J.F. and Bast. ”Structural aspects of antioxidant activity of flavonoids”, Free Rad.Biol.Med., 20(1996) 331-342
 
3. Wasek M.. Wawer I., Krześniak L.M. “Radical-scavenging effects of medicinal plants and complex plant formulations”, 5th Symposium Frce Radicals in Biology and Medicine, Łódź,7-10 June 2000
4. Hatano T., Edamatsu R. Hiramatsu M., Fukita Y., Yoshida T., Okuda T. “Effects pf the interaction of tannins with co-existing substances”, Cherm. Pharm. Bull. 37 (1989) 2016-2021
 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz